Dostanú hriešnici pokutu?

Podľa pravidiel, vyostrených na vrchole suverénnej dlhovej krízy v Eurozóne, vlády, ktoré opakovane zlyhali pri plnení si svojich povinností pri znižovaní deficitu a dlhu môžu čeliť pokutám.

Dostanú hriešnici pokutu?

Francúzsko

Komisia uviedla, že aj keď Francúzsko malo menší, než požadovaný nominálny deficit v roku 2015 a bolo na ceste k splneniu k stanoveného cieľa v roku 2016, v roku 2017 by nemalo dostať túto medzeru pod 3 % ako je požadované, pokiaľ nepristúpi k ďalším šetreniam.

„Cieľ pre rok 2017 je absolútne uskutočniteľný, tým nie som znepokojený, ale za predpokladu, že Francúzsko zachová svoj limit vo verejnom financovaní a to v podstatnom smere“, povedal európsky komisár pre Hospodárske a Finančné záležitosti Pierre Moscovici.

Ale Francúzsko, kde sa budú konať v budúcom roku prezidentské a parlamentné voľby, by tiež malo kompletne minúť cieľ pre zosekanie jeho štrukturálneho deficitu - teda očisteného od efektov hospodárskeho cyklu a jednorazových výnosov a výdavkov.

Štrukturálny deficit, ktorý Európska únia vníma ako najlepšie meradlo reforiem vlády pre zlepšenie ekonomiky, zostane v roku 2016 na nezmenenej hodnote 2,4 % HDP oproti predchádzajúcemu roku a v roku 2017 vzrastie na 2,7 % HDP.

A to aj napriek tomu, že podľa pravidiel EÚ, krajiny musia rozdiel v štrukturálnom deficite znižovať o 0,5 % HDP ročne, kým nedosiahnu rovnováhu alebo prebytok.

Vlani ministri EÚ stanovili ešte ambicióznejšiu cestu pre Francúzsko, pretože krajine boli poskytnuté ďalšie dva roky, už tretíkrát v poradí, pre zníženie svojho deficitu pod 3%.

Ministri EÚ požiadali Francúzsko znížiť štrukturálnu medzeru o 0,5% HDP v roku 2015, o 0,8% v roku 2016 a 0,9 % v roku 2017. Skutočnosť je však taká, že Paríž znížil štrukturálny deficit iba o 0,3% HDP minulý rok, tento celý rok ho nezníži vôbec a dokonca v roku 2017 deficit vzrastie o 0,3% HDP podľa predpovede Komisie.

Španielsko

Prognózy ukázali, že v Španielsku, kde sa v júni konali po druhýkrát parlamentné voľby po šiestich mesiacoch strávených na mŕtvom bode, zaostáva vo všetkých opatreniach pre zlepšenie verejných financií.

Madrid mal dostať svoj nominálny deficit pod 3% tento rok, ale namiesto toho zaknihoval schodok vo výške 3,9% po tom, čo sa mu beznádejne nepodarilo dosiahnuť redukčné ciele za minulý rok. Ako uviedla Komisia, krajina nepôjde pod 3% ani budúci rok, ak neprijme potrebné opatrenia.

Štrukturálny deficit Španielska, namiesto prudkého poklesu podľa požiadaviek ministrov financií EÚ, vzrastie na 3,1% v tomto roku z 2,9% v roku 2015 a potom na 3,2% v roku 2017.

Španielsky dlh, ktorý v rámci pravidiel EÚ by mal ročne v priemere klesnúť o jednu dvadsatinu rozdielu medzi jeho skutočnou úrovňou a európskym limitom 60% HDP za tri nasledujúce roky, vzrastie v roku 2016 na 100,3% HDP z 99,2% HDP v roku 2015.

Taliansko

Rím sa nachádza pohodlne pod trojpercentným európskym stropom nominálneho deficitu, ale je povinný znížiť svoj štrukturálny deficit o 0,5% HDP ročne. Komisia však predpokladá, že štrukturálna medzera sa zvýši z 1% v roku 2015 na 1,7% v tomto roku a a zostane na 1,7% aj v roku 2017.

Taliansky dlh, ktorý je druhý najvyšší v EÚ po Grécku, by mal mať klesajúcu tendenciu, ale namiesto toho zostáva na nezmenenej úrovni 132,7% HDP v tomto roku po rokoch neustáleho rastu.

Portugalsko

Lisabon mal znížiť svoj rozpočtový deficit na 2,5% HDP už v minulom roku, ale tento cieľ minul hlavne preto, že musel zachrániť svoju Banif bank, čo zvýšilo deficit na 4,4%. Bez tohto jednorazového výdaju by bol Portugalský deficit iba 2,8%HDP v roku 2015, uviedol štatistický úrad EÚ.

Podobne ako Francúzsko, aj Portugalsko tiež značne míňalo svoje ciele v oblasti znižovania štrukturálneho deficitu, ako ukázali prognózy Komisie.

Európski ministri financií požiadali Portugalsko, aby znížilo štrukturálny deficit o 0,6% HDP v roku 2013, 1,4% HDP v roku 2014 a 0,5% v roku 2015.

Portugalsko znížilo túto medzeru tak, ako bolo požadované v roku 2013, v roku 2014 minulo cieľ o 0,5% HDP a minulý rok deficit narástol o 0,6% HDP, namiesto poklesu o 0,5%. Komisia očakáva, že vzrastie ešte viac v tomto a v nadchádzajúcom roku.

Upravené podľa Alastair McDonald.

Originál textu bol zverejnený na webe Reuters.

Pre INESS preložila Natália Hlaváčová

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards