Komu znížiť DPH?

Vláda uvažuje o znížení DPH na predaj potravín z dvora na 5 percent. Takéto zníženie by podľa rezortu financií znamenalo 2,4 miliónový výpadok verejných príjmov. Nejedná sa teda o veľkú sumu.

Komu znížiť DPH?

Zaujímavý je však dôvod, pre ktorý by sa nižšia DPH mala zaviesť. Podľa hovorcu Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory by nižšia DPH umožnila znížiť ceny potravín, podporila domácich výrobcov a zlepšila prístup obyvateľov ku kvalitnejším potravinám. Aj podľa vyjadrenia premiéra Fica z apríla tohto roku by takýto krok podporil domácich výrobcov potravín.

Je dobré vedieť, že aj premiér si je vedomý pozitív nižších daní pre našich výrobcov. Podobne ako pri poskytovaní investičných stimulov sa však natíska otázka: ak znižovanie daní pomáha výrobe (a investičné stimuly formou daňových úľav sú tiež len formou efektívneho znižovania daňového zaťaženia), prečo nestimulovať znížením sadzby dane plošne všetkých?

Zníženie DPH z 20 % na 5 % pre úzku skupinu producentov v cene výpadku pár miliónov eur sa zrejme marketuje lepšie ako plošné zníženie DPH o jeden percentuálny bod, ktoré by prinieslo výpadok vyše 200 miliónov eur. Tu však argumenty v prospech selektívneho zvýhodňovania producentov končia. Jeden percentuálny bod DPH koniec-koncov pokrýva len 1,3 % výdavkov štátneho rozpočtu.

Drobným producentom by nepochybne pomohlo aj odstránenie regulácií, ktoré zbytočne komplikujú podnikanie v sektore poľnohospodárstva. Tento problém môže vláda odstrániť aj bez negatívneho vplyvu na rozpočet.

Ak si je ale aj samotná vláda vedomá pozitív nižšieho daňového zaťaženia, malo by byť nachádzanie priestoru na toto znižovanie jej prioritou. V súčasnosti totiž prakticky všetky tovary v obchodoch nakupujeme o 20 % drahšie (lieky, zdravotnícke pomôcky a knihy o 10 %), než za čo nám ich predajca ponúka – rozdiel tvorí práve DPH platená štátu. Nižšia DPH by preto pomohla všetkým: producentom, predajcom, aj spotrebiteľom.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards