Štát má šancu na celé elektrárne (Hospodárske noviny)

Martin Vlachynský sa 22.12.2015 vyjadril pre Hospodárske noviny k iniciatíve štátu navýšiť svoj podiel v Slovenských elektrárňach.

Štát má šancu na celé elektrárne (Hospodárske noviny)

Štát sa môže opäť stať jediným vlastníkom Slovenských elektrární. Nielenže od talianskej skupiny Enel vyrokoval minister hospodárstva opciu na 17-percentný balík akcií v elektrárňach, ale rovnako aj predkupné právo získať v budúcnosti všetky akcie podniku. A to bez ohľadu na ich budúceho vlastníka. Štát to bude brať do úvahy až po dostavbe dvoch mochovských blokov, ktoré má na starosti aj naďalej taliansky akcionár.

Štátna opcia je "viac"
Premiér Fico si Slovenské elektrárne poistil podpisom memoranda o porozumení. Dohodu spečatili ešte v stredu večer minister hospodárstva Vazil Hudák a vrchný riaditeľ Enelu pre východnú Európu Robert Deambrogio. O obsahu memoranda oficiálne informoval rezort hospodárstva až včera. Dôvodom bol piatkový podpis kontraktu medzi talianskym akcionárom a novým spoluvlastníkom elektrární, firmou EPH pod taktovkou podnikateľov Daniela Křetínského, Patrika Tkáča a ďalších akcionárov J&T. Tí získali podpisom piatkovej dohody polovicu podielu v Slovenských elektrárňach, ktorý budú spolu s Enelom spravovať prostredníctvom spoločnej firmy HoldCo. Kúpa ich vyjde dokopy na 375 miliónov eur - z toho prvých 150 miliónov zaplatí firma hneď, ďalšie až po prechode do druhej fázy transakcie. Cena bude podliehať ešte úpravám. EPH získalo opciu aj na ďalší 33-percentný balík akcií Enelu v elektrárňach. Podľa ministra má byť "sila" opcie štátu väčšia, než tá, ktorú drží v rukách Křetínský. Navyše, ide o právne záväzný dokument, zdôraznil Hudák.

Křetínský a Tkáč akceptujú memorandum
Skupina EPH podpísanie memoranda Enelu so štátom akceptuje. "Počítame s každým možným scenárom, ktorý memorandum pripúšťa," povedal šéf marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj. Naznačil, že by po dokončení Mochoviec mohla mať skupina v elektrárňach aj naďalej svoje páky. "EPH nebude rozoberať možné scenáre majetkového usporiadania firmy Slovenské elektrárne, ktoré môžu nastať po spustení jadrových blokov. V praxi sa už však ukázalo, že na Slovensku dokážeme nájsť efektívne schémy riadenia firiem, ktoré sú akceptovateľné ako pre EPH, tak aj výhodné pre štát," uzavrel. Všetci akcionári v trojuholníku Enel - štát - EPH sa pritom dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá má sledovať dodržiavanie podpísaného memoranda. Taktiež má riešiť viacero pretrvávajúcich sporov medzi akcionármi - napríklad nedotiahnuté vyrovnanie sa za privatizáciu ešte z roku 2006.

Mochovce ako nášľapná mína
Ako vysvetľuje partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Radovan Pala, opcia a predkupné právo nemusia byť jedno a to isté. "Opcia môže znamenať širšie oprávnenie v tom zmysle, že štát môže za dohodnutých podmienok sám požiadať o to, že podiel kúpi. Pri štandardne nastavenom predkupnom práve však reaguje štát až na to, že chce vlastník podiel predať, k čomu by však teoreticky nemuselo dôjsť," vysvetľuje. To, či bude štát schopný a ochotný uplatniť si opciu, prípadne predkupné právo, bude podľa Palu závisieť napríklad aj od toho, ako bude nastavený spôsob určenia kúpnej ceny.

Tá sa bude však odvíjať aj od finálnej sumy za dostavbu Mochoviec, či od ceny elektriny na slovenskom trhu. Na zvyšovanie štátneho vplyvu však upozorňuje napríklad analytik INESS Martin Vlachynský. "Nezabúdajme, že jedným z dôvodov privatizácie energetiky bola aj neschopnosť štátu efektívne a transparentne riadiť strategické podniky - stačí si spomenúť na Duckého zmenky, ktoré strašia dodnes," povedal.

ANKETA
Pokiaľ by ste boli po marcových voľbách vo vláde, uplatnili by ste si opciu na zisk väčšiny v Slovenských elektrárňach? Prípadne by ste využili predkupné právo na celý podiel akcií?

Roman Brecely, (Sieť, odborník na energetiku)
Snahu vlády o získanie väčšinového podielu v SE by sme za normálnych transparentných okolností a pri dobre fungujúcom a zodpovedne spravovanom štáte mohli iba podporiť. Obávame sa však, že rovnako ako v prípade SPP, bude súčasná vláda podsúvať verejnosti úplne iný príbeh, ako bude skutočnosť, a na konci dňa ostane štátu v rukách iba "Čierny Peter" financovaný na úkor verejných prostriedkov a zisky z tejto transakcie budú končiť na účtoch oligarchov blízkych vláde Roberta Fica. Myslíme si, že minimálne o tých 17 % by štát usilovať mal.

Ján Hudacký (KDH, podpredseda a odborník na energetiku)
My sme v názore na fungovanie Slovenských elektrární konzistentní. Ak by celý 66-percentný podiel Enelu v elektrárňach prevzala na seba kredibilná energetická spoločnosť na trhu, akou EPH je, mohlo by to fungovať dobre. Ak by však súkromná spoločnosť zlyhala, vieme si predstaviť, že by do procesu vstúpil štát a uplatnil si tak opciu, prípadne zvýšil svoj podiel na 51 percent a získal tak v elektrárňach väčšinu. Podmienky však nie sú zatiaľ známe a Fico nemá ešte opciu istú, tak, ako to vyhlasuje.

Béla Bugár (Most-Híd, predseda)
K tomu, ako by sme sa rozhodli po voľbách, by bolo potrebné poznať všetky podrobnosti, ktoré nateraz nie sú známe. Už z predošlých skúseností však vieme, že štát nie je vždy tým najlepším vlastníkom strategických podnikov. Určite by sme sa preto snažili konať tak, aby to bolo čo najvýhodnejšie, najmä pre občanov. Nesnažili by sme sa však použiť opciu za každú cenu.

Igor Matovič (OĽaNO, predseda)
Volení reprezentanti štátu by sa v prvom rade mali správať ako dobrí hospodári. To znamená, že pri každej investícii by mali zvažovať jej návratnosť. Z tohto uhla pohľadu je reprivatizácia podielu v Slovenských elektrárňach vhodná a rýchlonávratná investícia. Robert Fico mal jednoznačne využiť možnosť späť odkúpiť celý sprivatizovaný podiel. Namiesto toho len ticho vyčkával, kým lukratívny biznis namiesto štátu, ktorý reprezentuje, urobili jeho priatelia. Tak ako aj v prípade SPP, aj v tomto prípade premiér vystupuje skôr ako reprezentant finančných
skupín než obyvateľov Slovenska.

Andrej Danko (SNS, predseda)
Keby som bol po marcových voľbách vo vláde, tak by som celú túto frašku zrušil. Neuznávam obchod medzi EPH a Enelom a považujem ho za neplatný. Štát iba ticho asistuje EPH pri získaní podielu už v treťom strategicky významnom podniku. Je to len komédia pre ľudí v tomto predvianočnom období. Samozrejme, predkupné právo by sme si uplatnili a následne by sme chceli získať celý podiel pre štát. A rovnako aj v ďalších strategických spoločnostiach v plynárenskom priemysle a tiež v Stredoslovenskej energetike. A čo ma bude najviac zaujímať je to, ako na tento obchod zareagujú protimonopolné úrady Európskej komisie, a aj tie naše.

Karol Galek (SaS, tímlíder pre energetiku)
Nie, v žiadnom prípade by sme si neuplatňovali predkupné právo. Aktuálne kroky súčasnej vlády považujeme za prešpekulovanú hru s cieľom pripraviť pôdu pre zmenu vlastníckej štruktúry v Slovenských elektrárňach v prospech skupiny EPH. Strana SaS dlhodobo tvrdí, že štát je najhorší vlastník a obzvlášť to platí v prípade zadlžených spoločností, v ktorých sa týmto zadlženosť ešte prehlbuje.

Lucia Vanková
Hospodárske noviny , 22.12.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards