Volkswagen prepisuje u nás svoju históriu (Hospodárske noviny)

Dotácie nepadajú z neba, ale skladajú sa na ne cez dane občania a firmy, konštatoval pre Hospodárske noviny 31.7.2015 Martin Vlachynský.

Volkswagen prepisuje u nás svoju históriu (Hospodárske noviny)

Len pred pár dňami sa stal prvýkrát najväčšou automobilkou sveta. A dnes už u nás plánuje realizovať svoju štvrtú najväčšiu investíciu v histórii na Slovensku. Ide o Volkswagen, ktorý v Bratislave plánuje postaviť ďalšiu novú výrobnú halu. Tá by mala priniesť 400 nových zamestnancov, podnik to bude stáť 240 miliónov eur. Vyplýva to zo štúdie, ktorú firma musí zverejniť v rámci posudzovania celého projektu úradmi. "Ide o súčasť nášho plánu preinvestovať na Slovensku v rokoch 2012 až 2016 približne 1,5 miliardy eur," vraví hovorca Volkswagen Slovakia Vladimír Machalík.

Hoci odborníci neraz upozorňujú na fakt, že ekonomika Slovenska visí na automobilovom priemysle, podľa managing partnera KPMG Ľuboša Vanča ide o dobrú správu: "Zahraniční investori u nás zvyšujú svoje investície z viacerých dôvodov, no zavážia predovšetkým dobré skúsenosti a renomé fabrík v koncernoch."

Nemci by mali začať stavať v treťom štvrťroku tohto roku a ak všetko pôjde podľa plánu, prvé autá by z nej vyšli na začiatku roku 2017. Najväčšou investíciou závodu je stále karosáreň pre modely Audi Q7 z mája 2015, ktorá stála 600 miliónov eur a zamestnala tisíc ľudí.

Pre Slovensko sa v prvom polroku 2015 rozhodlo až 11 firiem. Tie spolu zamestnajú 2 800 ľudí a spolu preinvestujú 170 miliónov eur. Mimochodom, už teraz tak ide o rovnakú sumu, ako za celý vlaňajšok.

Vyplýva to z najnovších údajov Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, ktoré majú HN exkluzívne k dispozícii. "Teší nás zvýšený záujem firiem. Vnímajú Slovensko ako stabilnú krajinu," povedal generálny riaditeľ agentúry Róbert Šimončič.

Jedným z investorov je aj nemecký koncern Brose. Ide o firmu, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 2001 a ktorá sa rozhodla pre rozširovanie - kúpila tak nedávno pri Prievidzi kus zelenej lúky. Jej nová výrobná hala, ktorú začne stavať v novembri 2015, by mala priniesť prácu až 600 ľuďom. "Naša skúsenosť so slovenskou vládou bola vždy dobrá. Je tu možnosť aj ďalšieho rozširovania," uviedla pre HN hovorkyňa spoločnosti Kristin Ebenau.

Pre Nemcov sme zaujímaví
Faktom je, že Slováci sú rajom pre nemeckých investorov. Zaujímavé pre nich je najmä naše členstvo v eurozóne, lacná kvalifikovaná pracovná sila a dostatok dodávateľov. Tvrdí to každoročný prieskum Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory, ktorý realizuje medzi nemeckými firmami. "Ak chcete byť však konkurencieschopní, musíte sa pozrieť aj na daňové zaťaženie, infraštruktúru či korupciu," upozorňuje za komoru Markus Halt. Podľa ich prieskumu by väčšina z nich svoje peniaze vložila do Slovenska opäť.

Dotácie nepadajú z neba
Slovensko tiež aktuálne bojuje napríklad o investíciu britskej ikony Jaguar Land Rover. Posledné správy hovoria o tom, že sa firma rozhoduje medzi nami a Poliakmi, no keďže tí jej ponúkli väčšie dotácie, my súboj prehrávame. Briti vravia, že ide o špekulácie a rozhodnutie nepadlo.

Stimuly bývajú ostro kritizované odborníkmi. Tí si síce na jednej strane uvedomujú, že pre firmy sú motiváciou, prečo ísť do danej krajiny, no na druhej strane krivia biznis prostredie. "Dotácie nepadajú z neba, ale skladajú sa na ne cez dane občania a firmy," dodáva Martin Vlachovský, analytik z Inštitútu INESS. Podľa neho sú investičné stimuly len rýchlou a neúčinnou náplasťou na zlé podnikateľské prostredie a nemôžu dlhodobo prekryť jeho problémy.
"Je výzvou, aby sme podmienky pre investorov zlepšovali a našou ambíciou zostáva v spolupráci s agentúrou SARIO aj aktívne vyhľadávanie nových investorov," dodal minister hospodárstva Vazil Hudák.

Hospodárske noviny, 31.7.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards