Ako na nezamestnanosť? Namiesto minimálnej mzdy nižšie odvody (Aktualne.sk)

Internetový portál Aktualne.sk spomína dňa 6.8.2013 štúdiu Jána Dingu a Radovana Ďuranu z INESS o minimálnej mzde.

Ako na nezamestnanosť? Namiesto minimálnej mzdy nižšie odvody (Aktualne.sk)

Nezvyšujte minimálnu mzdu, radšej ju zrušte a slabo zarábajúcim zamestnancom zvýšte platy tým, že im znížite odvody. S takýmto návrhom na zníženie nezamestnanosti prišli analytici.

Zvyšovanie minimálnej mzdy v čase vysokej nezamestnanosti sa neoplatí. Tvrdia to viacerí ekonómovia. Môže to viesť k rozširovaniu nezamestnaneckých radov.

Preč s minimálnou mzdou

Analytici INESS navrhujú, aby sa minimálna mzda radšej znížila na euro a namiesto toho sa zaviedla taká odvodová odpočítateľná položka, vďaka ktorej by došlo k zvýšeniu súčasnej čistej minimálnej mzdy z 292 na 348 eur.

Tým by sa najmenej zarábajúci Slováci prehupli cez hranicu chudoby, ktorá je momentálne 315 eur. Práve hranicou chudoby argumentovali odborári, ktorí žiadali vládu, aby zvýšila minimálnu mzdu o osem percent.

Liekom na vysokú nezamestnanosť je zníženie minimálnej mzdy aj podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža.  „V krátkodobom horizonte by do určitej miery mohlo pomôcť zníženie minimálnej mzdy, ktoré by umožnilo zamestnať sa aj ľuďom s nižšími zručnosťami, alebo zvýšenie rozdielu medzi mzdou a sociálnymi dávkami,“ myslí si ekonóm.

Nižšie odvody aj dane

Podobne uvažujú aj úradníci v Bruseli. Európska komisia vo svojich odporúčaniach, ktoré predstavila koncom mája, Slovensku navrhla znížiť daňovo-odvodové zaťaženie pre pracovníkov s nízkymi príjmami.

Rozdiel medzi dávkami a nízkymi platmi je malý a tí zamestnanci, ktorí robia na slabo platených miestach sú podľa Bruselu demotivovaní. Podľa predstaviteľov komisie by sa malo Slovensko sústrediť napríklad aj na preškolenie dlhodobo nezamestnaných.

K zníženiu nezamestnanosti by mohlo podľa ekonómov pomôcť aj zlepšenie podnikateľského prostredia. Napríklad znížením daní. „Pre firmy by to bol ďalší výrazný stimul, aby zahraničné spoločnosti rozširovali svoje investície na Slovensku a nie ich obmedzovali, čo by sa malo prejaviť aj vytváraním nových pracovných miest,“ predpokladá analytik Next Finance Jiří Cihlář.
 

Stanislava Luppová

Aktualne.sk, 6.8.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards