Pracujúci dôchodcovia? Od budúceho roka im má odzvoniť (Aktualne.sk)

Ako povedal pre internetový portál Aktualne.sk Ján Dinga z INESS, môže prísť k optickému zníženiu nezamestnanosti na úkor pracujúcich dôchodcov. Štát sa pokúša vylepšiť si štatistiky, keďže mladí nepracujúci sa do skupiny nezamestnaných rátajú, ale dôchodca, ktorý chce pracovať, nie

 Pracujúci dôchodcovia? Od budúceho roka im má odzvoniť (Aktualne.sk)

Pracujú a zároveň poberajú dôchodok. Na slovenskom pracovnom trhu nájdeme mnoho dôchodcov. Takmer 50-tisíc z nich má dokonca vyšší príjem ako penziu. Mnohým pracujúcim dôchodcom môže od budúceho roka odzvoniť.

Rezort práce chce od budúceho roka do Zákonníka práce zaviesť pravidlo, na základe ktorého budú môcť firmy vyhodiť zo zamestnania človeka, ktorý poberá dôchodok. Potvrdil to minister práce Ján Richter v nedeľnej diskusnej relácii Slovenskej televízie.

Zmenu zhruba pred mesiacom vláde navrhli zástupcovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, no už pred viac ako dvoma rokmi rovnaký návrh predložila v parlamente poslankyňa KDH Monika Gibalová. Vtedy ju Dušan Jarjabek zo strany Smer-SD obvinil z generačného rasizmu.
Verejná aj súkromná sféra

Podrobnosti k návrhu zatiaľ rezort práce neprezradil. „V súčasnosti analyzujeme dopady, počty a možnosti nastavenia. Cieľom novely je umožniť výber zamestnávateľovi. Určite nesúhlasíme s názorom opozície, že by vznikom nároku na dôchodok mal byť takýto zamestnanec postavený pred voľbu – dôchodok alebo mzda,“ povedal Michal Jurči z tlačového oddelenia ministerstva práce. Návrh sa pritom bude týkať verejnej aj súkromnej sféry.

Opatrenie však neteší dôchodcov, považujú ho za diskriminačné. „Podnikateľ i štátna a verejná sféra najlepšie vie, koho v zamestnaní potrebuje a koho nie. Pri súčasnej zlej situácii výšky starobných dôchodkov by to podstatne zhoršilo už aj tak ťažkú situáciu dôchodcov, a to by som to chápal ako diskrimináciu starobných dôchodcov,“ povedal predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky.
Na Západe nič nového

Obmedzenie, ktoré chystá Slovensko, bude podľa analytika Inštitútu zamestnanosti Michala Páleníka spravodlivé. „Nemyslím si, že Slovensko je dostatočne bohaté na to, aby takto tolerovalo porušovanie základných princípov poisťovníctva, lebo dôchodkové poistenie je poistenie pre prípad, že človek nemôže pracovať kvôli vysokému veku,“ vysvetlil analytik a doplnil, že na Slovensku je zhruba 47-tisíc dôchodcov, ktorí majú vyšší príjem ako dôchodok, čo podľa Páleníka znamená, že zneužívajú systém.
 Slovensko od budúceho roka zavedie pravidlo, ktoré v mnohých iných krajinách bežne funguje.

„Keď dôchodcovia nastúpia na dôchodok, viac-menej v celom západnom bloku majú zakázané pracovať, respektíve majú prácu výrazne obmedzenú,“ vysvetľuje Páleník. Ako príklad uvádza Nemecko, kde podľa neho dôchodcovia pracovať môžu, smú však zarábať maximálne pár stoviek eur.
Práca pre mladých

Zamestnávatelia aj rezort práce si od zmeny sľubujú, že môžu namiesto dôchodcov zamestnať mladých ľudí. Slovensko má totiž vysokú nezamestnanosť medzi ľuďmi vo veku od 15 do 24 rokov. Spomedzi krajín Európskej únie máme jednu z najvyšších nezamestnaností mladých.

Analytik Inštitútu INESS Ján Dinga pochybuje, že navrhovanou zmenou sa docieli zníženie nezamestnanosti. „V tomto prípade môže prísť k optickému zníženiu nezamestnanosti na úkor pracujúcich dôchodcov. Štát sa pokúša vylepšiť si štatistiky, keďže mladí nepracujúci sa do skupiny nezamestnaných rátajú, ale dôchodca, ktorý chce pracovať, nie,“ dodal Dinga.

Stanislava Luppová

Aktualne.sk, 28.5.2013
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards