Firmy začínajú lákať lacnejší susedia (Hospodárske noviny)

Vzhľadom na prudký nárast odvodového zaťaženia bude tento pokles, a teda aj pokles výberu odvodov, nižší, hodnotil Radovan Ďurana z INESS dňa 18.2. 2013 pre Hospodárske noviny. 

Firmy začínajú lákať lacnejší susedia (Hospodárske noviny)

Zvýšenie odvodov a daní pre dohodárov už prináša prvé obete. Podnikatelia, ktorí dohodárov využívajú najmä na sezónne práce, hlásia finančné problémy a stratu konkurencieschopnosti. Týka sa to aj sabinovského Agrokombinátu. „Je to dosť veľký problém,“ hovorí riaditeľ podniku Juraj Karniš.

Na prvú sezónnu „fušku“, Veľkú noc, už budú musieť najímať ľudí drahšie. Na zabíjačku a prípravu jahňacieho mäsa pre talianskeho odberateľa potrebujú okrem svojich desiatich kmeňových zamestnancov ďalších asi 80 ľudí na dohodu. Po novele Zákonníka práce, zmenách v odvodoch a daniach, sa im náklady len za Veľkú noc zvýšia o 50- až 70-tisíc eur.

Karniš dúfa, že sa mu s Talianmi podarí dohodnúť na zvýšení cien. „My zatlačíme na nich a oni zatlačia na iné centrá, ktoré od nich kupujú.“ Ak sa však nedohodnú, bude zvýšenie nákladov musieť riešiť inak. Zatiaľ nevie ako.

Podľa Vladimíra Sirotku z asociácie malých podnikateľov niektoré firmy kvôli vyšším odvodom dokonca presúvajú časť práce za hranice, kde sú náklady na dohodárov nižšie. „Ich mzdové náklady sa tu zdvihli až o 58 percent,“ povedal Sirotka.

Finančné problémy sa týkajú aj zeleninárov, ovocinárov či mäsiarov. Všetci sa obávajú, čo im tohtoročná sezóna prinesie. Podľa šéfa obchodníkov Pavla Konštiaka sa zvýšené náklady výrobcov premietnu aj do cien potravín na pultoch.

Šéfka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová hovorí, že problém by mohla vyriešiť dohoda medzi zamestnávateľom a zamestnancami. Časť ich mzdy by im firma vyplatila v naturáliách, napríklad hroznom či mäsom. Riešením by tiež bolo, ak by sa výška platu odvíjala od výkonu, nie od odpracovaných hodín.

Sťahujú sa do zahraničia

Problémy so zvýšenými nákladmi majú takmer všetci slovenskí podnikatelia. Podľa prieskumu Asociácie malých podnikov považuje až 70 percent podnikateľov finančné a daňové zaťaženie za veľmi vysoké. Mzdové náklady sa im priemerne zdvihli až o 58 percent. Niektorí to riešia presunom za hranice, do Česka či Maďarska. „Naše účtovníčky stratili zatiaľ asi pätinu zákazníkov, časť z týchto firiem zanikla, časť už odišla za hranice,“ hovorí predseda asociácie Vladimír Sirotka.

Zamestnávať v Českej republike, v ktorej sa podobne ako u nás využíva práca na dohodu, je teraz pre firmy výhodnejšie. Napríklad taká dohoda o vykonaní práce je určená je len pre úkolové pracovné úlohy. Do sumy 10-tisíc českých korún sa z nej však neplatia žiadne odvody. Tomáš Púchly z Nadácie F. A. Hayeka tvrdí, že môžeme očakávať aj presun niektorých subdodávateľských firiem ďalej na východ. Ministerstvo práce si však za zmenami stojí. Hovorí, že situáciu bude sledovať, analyzovať a až potom príjme prípadné opatrenia.

Väčšie výpadky v konsolidácii

Zodvonenie dohôd malo do štátnej kasy preniesť viac ako 130 miliónov eur. Po prvých dvoch mesiacoch je však jasné, že sa to nepodarí. Môže za to pomalšia ekonomika, ale aj zvýšenie nákladov pre firmy. „Firmy sa snažia najmä o daňovú optimalizáciu, čo sa čiastočne prejavuje vo výpadkoch vo výbere daní,“ objasňuje Púchly.

V poslednej daňovej prognóze rezort financií znížil odhad výberu daní z dohôd o 2,5 milióna eur. Podľa analytikov však možno štát vyberie ešte menej. „Vzhľadom na prudký nárast odvodového zaťaženia bude tento pokles, a teda aj pokles výberu odvodov, nižší,“ hovorí Radovan Ďurana z INESS.

Rast nákladov na mzdy dohodárov však v konečnom dôsledku zaplatíme všetci. „Hodnota ceny práce sa priemetne do produktu,“ hovorí prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Koštiak. Hovorí, že prví pre väčšie výdavky na sezónne práce ohlásili zdvihnutie cien vinári. Nasledovať by mali aj ďalšie potravinárske sektory.

Michaela Kušnírová

Hospodárske noviny, 18.2.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards