Platy v štátnej správe porastú. Výhody ostanú (Hospodárske noviny)

Podľa Jána Dingu z INESS je plošné zvyšovanie miezd v štátnej správe nezmysel. Rozumnejšie by bolo, ak by sa platy zvyšovali na základe kvality odvedenej práce.

Platy v štátnej správe porastú. Výhody ostanú (Hospodárske noviny)

Približne 380-tisíc zamestnancov v štátnej a vo verejnej správe čaká v budúcom roku zvyšovanie platov. Trom štvrtinám z nich sa bude zvyšovať hneď dvakrát. Najskôr v januári o jeden a pol percenta, neskôr od júla o ďalšie percento. Zvyšnej štvrtine zamestnancov, ktorú tvoria učitelia v základných a stredných školách, vzrastú platy len raz - v januári, a to o päť percent. Dohodli sa na tom zástupcovia odborov a vlády. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) tak bude musieť zo štátnej kasy vytiahnuť na platy o sto miliónov eur viac ako v tomto roku.

Bohatší dostanú viac
Odborári pritom pôvodne žiadali zvýšenie platov o päť percent pre všetkých pracovníkov. "Uznali sme protiargumenty zúčastnených strán. Zobrali sme do úvahy aj zvyšovanie minimálnej mzdy a daňovo-odvodové úľavy," zdôvodnil kompromis viceprezident Konfederácie odborových zväzov Slavomír Manga.

Na rozdiel od tohto roka sa platové tarify v tom budúcom zvýšia o konkrétne percento, nie o pevnú sumu. Vo výhode tak budú zamestnanci zaradení do vyšších platových tried. A kým zamestnanec v tej najnižšej, ktorý dnes poberal 338,5 eura, si od januára na pol roka prilepší o päť eur, štátny úradník v tej najvyššej s ohodnotením 951,5 eura o štrnásť. Pripomeňme, že v tomto roku sa zvyšovali platy vo všetkých triedach o fixnú sumu 16 eur. Podľa Mangu sa však tento model neosvedčil a obchádzal sa.

Štedrosť na úkor deficitu
Na konci roka by mali platy štátnych zamestnancov dosiahnuť priemernú úroveň 880 eur, teda asi o dvadsať eur viac ako dnes. Analytik INESS Ján Dinga považuje plošné zvyšovanie miezd v štátnej správe za nezmysel. Rozumnejšie by podľa neho bolo, ak by sa platy zvyšovali na základe kvality odvedenej práce.

Odborári tiež zamestnancom vyjednali ponechanie iných benefitov, ktoré idú nad rámec Zákonníka práce. Medzi nimi napríklad skrátenie pracovného času na 37,5 hodiny týždenne, týždeň dovolenky navyše či príspevky do sociálneho fondu a doplnkové dôchodkové poistenie.

Zvyšovanie miezd je možné vďaka rezerve 400 miliónov eur v štátnom rozpočte na budúci rok, ktorú v pondelok schválili poslanci finančného výboru v parlamente. Po jej započítaní sa zvýši náš deficit z pôvodne plánovaných 1,98 percenta HDP na 2,29 percenta HDP. Ministerstvo financií považuje návrh rozpočtu za dobrý. "Rovnako pozitívne ho hodnotí aj rozpočtová rada, podľa ktorej po roku 2014, keď došlo k výraznému uvoľneniu fiškálnej politiky, vláda v roku 2015 opäť prezentuje svoj zámer zlepšovať dlhodobú udržateľnosť verejných financií," odpísali nám z tlačového odboru rezortu.

Erik Kapsdorfer

Hospodárske noviny, 26.11.2014

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards