Koľko ľudí pracuje za minimálnu mzdu?

Hospodárske noviny nedávno priniesli informáciu, z ktorej vyplýva, že za minimálnu mzdu na Slovensku pracuje necelých 30-tisíc ľudí. Tento údaj vyplýva z podkladových čísel ministerstva práce, ktoré sa v článku uvádzajú. Najmenej ľudí má za minimálnu mzdu pracovať v Banskobystrickom kraji, najviac v Prešovskom a Bratislavskom kraji:

Koľko ľudí pracuje za minimálnu mzdu?

Nepoznáme síce metodiku, na základe ktorej ministerstvo údaje vypracovalo, od reality však majú veľmi ďaleko. Sociálna poisťovňa vlani evidovala vyše 1,6 mil. zamestnancov platiacich odvody. 215-tisíc z nich malo vymeriavací základ pod alebo na úrovni minimálnej mzdy. Aj keby sme predpokladali, že sa v tomto pásme nachádzajú všetci zamestnanci na polovičný úväzok (podľa Štatistického úradu necelých 100-tisíc pracujúcich), z údajov vyplýva, že skutočný počet zamestnancov pracujúcich na Slovensku za minimálnu mzdu presahuje 100-tisíc:

Vo februári 2013 sa napríklad v intervale vymeriavacieho základu 330 až 350 eur fondu starobného poistenia (teda v tesnej blízkosti minimálnej mzdy, ktorú vláda pre rok 2013 stanovila na úrovni 337,70 eur v hrubom mesačne) nachádzalo takmer 104-tisíc poistencov. Môžeme preto predpokladať, že za minimálnu mzdu pracuje približne 6 % slovenských zamestnancov. Navyšovanie minimálnej mzdy tak môže mať vplyv na (ne)existenciu 100-tisíc pracovných miest a ovplyvňuje tiež možnosti uplatnenia takmer 340-tisíc nezamestnaných, z ktorých si mnohí nevedia nájsť uplatnenie na trhu práce ani za dnešnú minimálnu mzdu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards