Sikeres volt az eurót mentő alap

Új Sźo publikoval 31.7.2017 článok venovaný euru, Eurovalu a záchrane Grécka s vyjadreniami Juraja Karpiša

Sikeres volt az eurót mentő alap

A legtöbb, segítségre szorult ország esetében sikeresnek értékelhető a 2011-ben létrehozott mentőöv, véli a pénzügyminisztérium. Az államok azonban a kezdeti "lelkesedés" után leálltak a segítség feltételéül szabott gazdasági reformokkal.

Pozsony. Öt ország – Görögország, Spanyolország, Írország, Portugália és Ciprus – kapott összesen mintegy 250 milliárd euró összegű támogatást – hitelt és garanciavállalást a korábbi hitelekért – az eurózóna stabilizálására létrehozott úgynevezett euró-mentőalapból. Az országok jelenleg fizetik a kölcsön kamatait, Spanyolország pedig már a törzstartozásból is visszafizetett 7,6 milliárd eurót.

Progresszív görögök

A kölcsön fejében gazdasági reformokat is vállalniuk kellett, 2014-től kezdve azonban lanyhul a reformok végrehajtása, derül ki az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank rendszeres ellenőrzéseiből. Mivel Görögországon kívül a többi állam már a pénzpiacokról szerzi be a szükséges hitelt, az uniós intézmények csak ellenőrzésre jogosultak, a meglátásaikat az országoknak nem kell figyelembe venniük. Jelenleg több elemzés alapján is – a reformok végrehajtása szempontjából – Görögország a legprogresszívebb ország. Az országok a kapott kölcsönt várhatóan képesek lesznek visszafizetni. "Ennek részben feltétele, hogy folytatódjon a jelenlegi fellendülés, és az EKB politikája se változzon jelentős mértékben – magyarázta lapunknak Juraj Karpiš, az Iness szakértője. Kérdéses azonban még Görögország helyzete. "Görögország esetében szerintem lesznek még veszteségek, de a többi ország, ha folytatódik a jelenlegi gazdasági kurzus, képes lesz visszafizetni a kölcsöneit" – véli az elemző.

Mi az a mentőöv?

A 2008-as pénzügyi és gazdasági válság után több, euróval fizető uniós tagállam is komoly bajba került, az államadósságuk olyan magasra szökött, hogy államcsőd fenyegette őket. Ennek a problémának a kezelésére hozták létre 2010-ben a mentőöv első, ideiglenes változatát. Ebből az úgynevezett ideiglenes mechanizmusból, az EFSF-ből (European Financial Stability Facility) Görögország, Írország és Portugália 174 milliárd eurós segélyt kapott. 2013-ban jött létre az ideiglenes mechanizmust helyettesítő állandó mentőalap, az úgynevezett ESM (European Stability Mechanism), amely ugyancsak három országnak Görögországnak, Spanyolországnak és Ciprusnak – folyósított segélyt 77,3 milliárd euró értékben. Az ESM saját kötvényeket bocsát ki, és mivel ezekért az eurózóna tagállamai kezeskednek, rendkívül olcsón tud hitelt felvenni, ebből fizetve a kölcsönt a bajba jutott országoknak.

LAJOS P. JÁNOS
Új Szó, 31.7.217

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards