Megdöntik a mítoszt a hivatalnokok: egyes autópályákra nincs is szükség (Hirek.sk)

Hírek.sk uverejnili 26.7.2017 článok o analýzach vyvracajúcich úroveň prínosu dialníc pre niektoré régiony. 

 Megdöntik a mítoszt a hivatalnokok: egyes autópályákra nincs is szükség  (Hirek.sk)

POZSONY. Sokkal hasznosabb dolog százmilliókat művelődésre költeni, mint utakba fektetni. Akadnak azonban olyan személyek, akik ennek az ellenkezőjét vallják.
"A meg nem épített autópálya a legdrágább. Ha csökkenteni akarjuk a foglalkoztatottságot az elmaradott térségekben, akkor ott autópályát kell építenünk." Hasonló kijelentések nagyon gyakran hangzanak el a szlovákiai politikusok szájából. Ezt a beszédmodort nem csak Robert Fico kormányfő sajátította el, hanem Érsek Árpád közlekedési miniszter is.

Az autópálya-építés azonban nem szavatolja a munkahelyi pozíciók beáramlását. Ez csak egy mítosz. Ezt újabban már a pénzügyi tárcához tartozó Pénzügyi Politikai Intézet (IFP) elemzői is igazolják.

Az IFP számításai szerint a gyorsforgalmi utak segítségével a járás munkanélkülisége akár 0,9-1,6 százalékponttal is csökkenhetne.

,,A nagyobb munkanélküliséggel sújtott járásokra nagyobb hatást gyakorolhat az autópálya. Továbbra is azonban viszonylag kicsi, és az emberi tőke minőségének növelése nélkül hatékonyan nem oldódik meg az ún. ,,éhező völgyekkel“ kapcsolatos probléma“ - állítják az elemzés szerzői.

Ez azt jelenti, hogy a minőségi művelődés jóval nagyobb hatást gyakorol az állástalan emberek teljes létszámára.

Nagyobbak a költségek, mint az előnyök

Az elemzők átszámították, hogy a Zólyomból (Zvolen) Rozsnyóra tartó feltételezett négysávos útnak köszönhetően az érintett járások munkanélkülisége 2011 és 2016 között hozzávetőleg 1200-3900 személlyel csökkenne.

A régió munkanélküliségének mértéke az előző év végén 23,7 százalékot ért el, így tehát 0,9-2,9 százalékponttal kisebb lenne. A több dolgozóból származó anyagi haszon 31-102 millió euróra rúgna. Eközben az építkezés költségei hozzávetőleg 1,4 milliárd eurót érnének el. Ez az összeg jelentős mértékben meghaladja az új útból származó előnyöket.

Az INESS intézet korábban arra jutott, hogy az autópályák építése nem jelent egyértelmű pozitív hozadékot az elmaradottabb régiók számára. Másrészt: a pénzügyi tárca szakértői nem javasolják az autópálya-építés leállítását, ám az építkezések kapcsán visszafogottabbak lehetnénk. Egyes helyeken a közlekedés intenzitása miatt a hagyományos, ám jó minőségű kétsávos út is elegendőnek bizonyulna. 

Ha egyáltalán valamikor fel is építik a Kassára irányuló autópályát, azt közülünk sokan már meg sem érik.

A közlekedési tárca másként látja

A közlekedési minisztérium a tanulmány végeredményei ellenére nem változtat az eredeti szándékán. Karolína Ducká, a tárca szóvivője szerint az elemzés egyértelműen arról szól, hogy az új infrastruktúra segítsen a regionális különbségek csökkentésében. Rámutat: a tanulmányban leszögezik, hogy az autópálya hatása elsősorban az előző években nőtt, mivelhogy a régiók versengnek az új befektetőkért.

,,Ezért azt gondolom, hogy az alapvető számítás, amely a 2011-es évi építkezéssel számol, nem elégségesen tükrözi az időszerű állapotot. Az adott térség attraktivitására gyakorolt hatás úgy a befektetők, mint a turisták szempontjából jóval nagyobb volt, amiről a régióban tevékenykedő vállalkozók is megvannak győződve“ - reagált minderre Ducká.

E problémakörnek azonban van még egy síkja: az államnak már nincs pénze az autópályák építésére. Az utolsó útszakaszt, amire még megvoltak a forrásai, a tervek szerint 2020-ban építik majd fel - írja az Aktuality.sk internetes portál.dop

Aktuality.sk, Hírek.sk
Hírek.sk, 26.7.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards