Kotlebáék eladósítanák az országot (Ujszo.com)

Portál Ujszo.com uverejnil 11.7.2017 článok o  deficite vznikajúcom v prípade realizácie ekonomického programu strany Kotleba - ĽSNS, ktorý analyzoval INESS

Kotlebáék eladósítanák az országot  (Ujszo.com)

Pozsony | 

Ha a Kotleba-féle ĽSNS kormányozna, annak 6,3 milliárd eurós államháztartási deficit lenne az eredménye - állapította meg az INESSgazdaságkutató intézet a párt gazdasági programjának elemzése nyomán. Tennék ezt Kotlebáék annak ellenére, hogy az egyik deklarált céljuk a kiegyenlített költségvetés. 

Marián KotlebaTASR-felvétel

Az INESS közleményében emlékeztet: 6,3 milliárd euró jelenleg az alap- és középiskolák fenntartására, illetve a teljes egészségügyre fordított összeg.

A lakosságot további súlyos kiadások is terhelnék. Kotlebáék hatalomra kerülése, és Szlovákia EU-ból, valamint a NATO-ból való esetleges kilépése esetén a védelmi kiadások 7 milliárd euróval nőnének. A stratégiai vállalatok államosítása további 4 milliárd eurós befektetést igényelne. Az így összegyűlt 11 milliárdos befektetési összeget az állam csak hitelekből lenne képes fedezni - olvasható az INESS honlapján. 

Kotlebáék emelnék a nyugdíjat, többet fordítanának a mezőgazdaságra és csökkentenék az adót is, kérdés, miből. Ezek finanszírozására programjukban olyan kiadások lefaragását ígérik, melyek az INESS szerint elenyészőnek tekinthetők. Ilyen a politikai pártok állami pénzből való finanszírozásának megszüntetése, a képviselők számának csökkentése 150-ről 100-ra, vagy a "NATO-tagdíj" megszűnése.

SITA
Ujszo.com, 11.7.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards