Dánsko chce zrušiť hamburgerovú daň
Je to zhruba rok, čo Dánsko zaviedlo fat tax, teda daň na tučné jedlá. Daň dopadla na všetky potraviny, ktoré obsahujú viac ako 2,3% nasýtených tukov, teda maslom počnúc a bravčovým bôčikom končiac.

Tento krok zarezonoval medzi viacerými politikmi a ekonómami, o možnosti zaviesť podobnú daň sa opatrne hovorilo aj na Slovensku. No teraz Dánsko ohlasuje jej koniec. Zároveň ruší plány na zavedenie dane z cukru.
Daň v Dánsku výrazne zodvihla ceny zasiahnutých potravín – poplatok za štvrť kila masla dosahuje v prepočte zhruba 30 centov, no nedokázala zmeniť storočia trvajúce tradície. Než by Dáni pili miesto mlieka odstredenú bielu vodu, radšej chodili vo veľkom nakupovať do susedného Nemecka. Jediným výsledkom tak boli problémy spôsobené dánskemu potravinárskemu priemyslu, ktorý nielen musel čeliť nižšiemu dopytu, ale aj administratívnej nočnej more, ktorou vypočítavanie tejto dane je.
Sociálne inžinierstvo dánskej vláde tak tentoraz nevyšlo. Ostáva dodať, že našťastie. Stravovanie patrí do najintímnejšej sféry človeka a obmedzenie jej slobody tak predstavuje veľmi nebezpečný precedens. Tým skôr, že vedecký konsenzus o škodlivosti nasýtených či nenasýtených tukov neexistuje.