A jobboldal újra egykulcsos adót szeretne (Ujszo)

Ujszo uverejnil 18.2.2016 článok o voľebných programoch jednotlivých strán s komentárom Martina Vlachynského

A jobboldal újra egykulcsos adót szeretne (Ujszo)

A jobboldali pártok idei választási programjának is az egykulcsos adórendszerhez való visszatérés és a lehető legalacsonyabb adókulcs az egyik legfontosabb eleme. Ez azonban nem jelent automatikus gyógyírt a munkavállalók gondjaira, ráadásul főként azoknak kedvezne, akiknek, illetve amelyeknek nagyobb a bevételük.

A jobboldali pártok közül a Híd már korábban jelezte, hogy támogatja a visszatérést a 19%-os, egykulcsos adórendszerhez, és ha kedvezően alakulnak az államháztartás adatai, az adó mértékének további fokozatos csökkentését. A KDH fokozatosan 18 százalékra csökkentené az adókulcsot, az SaS pedig ezt az első körben 19, 2019-ig pedig 15 százalékra faragná le. Az említett pártok elsősorban a vállalkozói környezet javítására fókuszálnak, amiért hajlandók lennének akár a munkavállalók jelenlegi jogainak a csorbítására is. „Az állami politikának az lenne a feladata, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtse meg a vállalkozóknak. Szabad kezet kell adni a munkáltatóknak. A munka törvénykönyvében korlátozni kell a szakszervezeti privilégiumokat, meg kell szüntetni a felmondási idő és a végkielégítés egyidejűségét” – áll például a Híd gazdasági programjában.

Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy az INESS gazdaságkutató intézet legutóbbi felmérése, amely a választási programokat elsősorban a vállalkozók szemszögéből vizsgálta, a mérvadó pártok közül épp az SaS, a KDH és a Híd programját találta a legjobbnak. Martin Vlachynský, az INESS elemzője szerint a pártokat nullától tízig terjedő skálán pontozták, attól függően, hogy a programjukban milyen mértékben veszik figyelembe a vállalkozók érdekeit. Az élen a liberális SaS végzett 8,5 ponttal, amit a nagyobb pártok közül a KDH és a Híd követ, mindkettő 7,5 ponttal. Az MKP az INESS-től csak 2 pontot kapott, amihez az is hozzájárulhatott, hogy a párt nyíltan kijelenti: gazdasági programja összeállításánál a vállalkozók mellett a fizetésből élők, a gyermekeket nevelő családok és a nyugdíjasok igényeit is figyelembe vette, a magasan nyereséges üzleti tevékenységekre pedig ágazati különadókat vetne ki.
Mit szól a választási programokhoz a másik fél, vagyis a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei?

„A politikai pártok a választási kampányban ádáz versenybe kezdtek, hogy ki csökkentené nagyobb mértékben az adókat, elhitetve az emberekkel, hogy ez a munkavállalók számára is paradicsomi állapotokat hozna” – nyilatkozta Emil Machyna, a Kovo szakszervezet elnöke, aki szerint azonban az egyszerű alkalmazottak problémáira csak az adócsökkentés nem jelent abszolút gyógyírt, a fizetésüket kellene megemelni. Machyna szerint az állam bevételeit a társasági adókulcs emelésével lehetne pótolni. (vlv)

Ujszo, 18.2.2016

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards