Namiesto šetrenia budú nové dane (SME)

Väčšia váha konsolidácie by tak bola na daňových poplatníkoch, a to aj formou zníženia odvodu do II. piliera, povedal na margo zníženia príspevku do II. Piliera dňa 15.4. 2012 Radovan Ďurana z INESS pre denník SME.

Namiesto šetrenia budú nové dane (SME)

Skutočný pomer šetrenia na štáte a zvýšenia daní môže byť jeden ku šiestim. Detaily plánu vlády znížiť v roku 2013 deficit o 1,5 miliardy eur ešte nie sú oficiálne, no viaceré čiastkové opatrenia už predstavitelia Smeru potvrdili.

Isté napríklad je, že hoci sa nezvýši DPH, väčšina konsolidácie bude na strane príjmov, nie vládnych výdavkov.

Takéto zlepšenie hospodárenia vláde zabezpečí, že deficit verejných financií sa v roku 2013 zníži pod tri percentá HDP, k čomu sa krajina zaviazala.

Ktoré dane pôjdu hore

Vyššou sadzbou dane, možno 25 percent, sa od roku 2013 zdania príjmy fyzických osôb zrejme nad 2750 eur mesačne.

Vyššiu daň z príjmu odvedú štátu firmy s ročným ziskom prevyšujúcim 33 miliónov eur. To sa dotkne aj viacerých bánk.

„Chceme skončiť s vyblednutou atrakciou, za ktorú považujeme rovnú daň,“ povedal Kažimír. Zrušenie rovnej dane by podľa pôvodných plánov Smeru prinieslo okolo 130 miliónov eur.

Kažimír včera v STV povedal, že banky budú platiť vyšší odvod ako 0,4 percenta z vybraných pasív, čo sú najmä vklady právnických osôb.

Smer otvorene hovorí aj o vyššom zdanení nehnuteľností, najmä luxusných. Chcú tým získať navyše asi 150 miliónov eur.

Kažimír cez víkend naznačil, ako chcú šetriť. Bežné výdavky štátnej správy sa znížia o desať percent. Mzdové výdavky s výnimkou učiteľov a prípadne aj niektorých ďalších profesií sa škrtnú o päť percent.

Podľa prepočtov ekonómov Michala Horvátha a Ľuda Ódora by tak štát ušetril asi dvesto miliónov eur.

Minister financií už skôr povedal, že sociálne dávky budú adresnejšie. Ktoré dávky a komu sa škrtnú, vláda neprezradila.

Menší druhý pilier

Medzi politikmi Smeru sa považuje za isté aj zníženie príspevku do druhého piliera. Teraz je vo výške deväť percent, čo je polovica odvodov na dôchodkové poistenie. Uvažuje sa o jeho znížení možno aj na šesť alebo menej percent.

Sociálna poisťovňa, ktorá tieto príspevky posiela na dôchodkové účty sporiteľov v druhom pilieri, by tak za rok ušetrila okolo 300 miliónov eur.

Formálne by sa to považovalo za šetrenie, pretože by to znížilo výdavky Sociálnej poisťovne. Ak sa tak stane, pomer skutočného šetrenia k ostatným opatreniam by bol približne jeden ku šiestim.

„Väčšia váha konsolidácie by tak bola na daňových poplatníkoch, a to aj formou zníženia odvodu do II. piliera,“ hovorí analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana.

Analytik tvrdí, že hoci v roku 2013 bude vláda najmä zvyšovať dane, v ďalších rokoch má stále priestor znižovať výdavky. Cieľom je totiž vyrovnané hospodárenie, nielen deficit nižší ako tri percentá.

Marianna Onuferová

SME, 15.4. 2012

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards