Ako sa Apple vyhýba plateniu daní

Článok Tima Worstalla z Adam Smith Institute ukazuje, ako sa dá v USA šikovne predísť plateniu daní z príjmu právnických osôb.

Ako sa Apple vyhýba plateniu daní

Apple rozohral šikovnú hru pri obchádzaní pravidiel platenia dane z príjmu právnických osôb v USA:

"Apple Inc (AAPL) sa vyhol zaplateniu až 9,2 miliardy dolárov na daniach vďaka financovaniu časti 55 miliardového spätného odkupu akcií na dlh namiesto použitia offshore hotovosti, ktoré by americká vláda zdanila, odhaduje Moody´s Investment Services."

To je pomerne výhodné.  Upísanie  17 miliárd dolárov v dlhopisoch im ušetrilo 9 miliárd dolárov na daniach.

Pre vysvetlenie, americké spoločnosti neplatia Spojeným štátom dane z príjmu právnických osôb zo zahraničných ziskov, ak ich ponechajú  v zahraničí. Je to zložité, ale toto je ten hlavný výsledok. Apple drží v offshoroch zhruba sto miliárd dolárov  ziskov a akcionári, ktorí koniec koncov vlastnia tieto peniaze, by z nich niečo chceli. Problémom je, že daň z príjmu právnických osôb v USA je 35% a z týchto offshore ziskov boli zatiaľ zaplatené dane vo výške asi 3 - 4%, takže niečo viac ako 30% bude požadovaných daňovým úradníkom, ak sa vrátia do USA v podobe vyplatenýchn dividend. Takže namiesto toho si Apple požičiava v USA a používa tieto zdroje na výplatu dividend.

Hurá!

To nás privádza k obvyklej sťažnosti, ale predsa, spoločnosti by mali odvádzať daň zo svojich ziskov. Tak prečo fandím niekomu, kto sa tomu vyhýba? Odpoveďou je daňový dopad. Nikdy to nie je firma, ktorá nesie ekonomickú záťaž dane: je to kombinácia akcionárov, zákazníkov a/alebo pracovníkov.  Všeobecne pri dani z príjmov právnických osôb môžeme povedať, že je rozdelená medzi pracovníkov a akcionárov. Pracovníci dostanú nižšie mzdy, pretože zdanenie výnosov pre kapitál znamená, že tohto kapitálu je v ekonomike použitého menej. Čo zvyšuje produktivitu je kapitál a práca, zvýšená produktivita zvyšuje platy. Akcionári, samozrejme, pretože dividendy, zisk, sú výnosom kapitálu a sú zdanené.

Takže vzhľadom na to, že nezdaňujeme spoločnosť, prečo jej potom posielame daňový účet? Jednoducho preto, lebo je to praktické. Neexistuje žiaden ekonomický dôvod na zdanenie všetkých ziskov spoločnosti. Je to len o tom, že je to celkom pekná kopa peňazí, ktoré môžeme zdaniť bez toho, aby sme museli obísť všetkých investorov, pracujúcich a pozbierať ich malé kúsky zisku.

To je dôvod, prečo tlieskam plánu Apple. Je čoraz jasnejšie (tak ako ukazujú Google, Facebook, Vodafone, Boots a ďalší), že spoločnosti už viac nie sú pohodlný miestom pre výber daní. Sú jednoducho príliš šikovné na to, aby boli oslíkmi, z ktorých po zatrasení vypadáva hotovosť. Ak jediným dôvodom pre zdaňovanie spoločností je jednoduchosť, nemali by sme v tom prestať,ak to už tak praktické nie je?

Jednoducho zrušme daň z príjmu právnických osôb úplne. Uplatňujme na dividendy a iné investičné výnosy daň z príjmov rovnako ako na ostatné zdroje príjmov. Úloha bude splnená..

A státisíce účtovníkov a právnikov si bude musieť hľadať produktívnejšie živobytie. Hanba, čo?

 

Tim Worstall, AdamSmith Institute

Článok bol publikovaný na Adam Smith Institute.

Pre INESS preložila Jana Kostovčáková.
 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards